Geldigheid van het visum

geldigheid_van_het_visum.jpg

Als je op reis gaat is een goede voorbereiding het halve werk. Dat geldt ook zeker voor een vakantie naar Turkije. Voor iedere Nederlander en Belg die naar Turkije reist (of dat nou voor zaken is of voor het vieren van een heerlijke vakantie) is het belangrijk te weten dat een visum voor Turkije verplicht is omdat Turkije nog steeds niet behoord tot de Europese Unie en dus niet binnen de Schengen zone valt. Een visum is in dit geval dus je toegangsbewijs voor Turkije en wordt bij aankomst in het land gecontroleerd en gestempeld. Heb je geen visum bij je dan kom je Turkije niet in. Het is dus zaak je vooraf goed te verdiepen in de aanvraag van een Turkije visum voordat je op vakantie gaat.

Nu online

Voorheen kon je dit visum nog aanvragen op het vliegveld van Turkije, maar tegenwoordig is men verplicht om het visum al te hebben alvorens een voet op Turkse grond te zetten. Vanaf 1 november 2014 moet je door deze nieuwe regel van de Turkse overheid, bij vertrek in het bezit zijn van een geprint exemplaar van het ETA-visum. Deze moet je kunnen tonen aan (o.a.) luchthaven- en douanepersoneel.

Een visum voor Turkije is tegenwoordig heel eenvoudig en veilig aan te vragen via het internet en is binnen een paar minuten geregeld. Fijn, want dit scheelt je een hoop wachttijd op de luchthaven. Je hoeft bij aankomst op de luchthaven in Turkije niet meer langs het visa-loket, maar je kunt direct doorlopen naar de paspoortcontrole en gaan genieten van een heerlijke vakantie of mooie zakenreis.

Het aanvragen

geldigheidsduur

Om een e-visum aan te vragen moet je al je persoonsgegevens invullen die overeenkomen met je paspoort. Wanneer je dit formulier compleet hebt ingevuld dan zal je een verzoek krijgen om het e-visum te betalen. Wanneer de betaling is ontvangen zal je het e-visum ontvangen, binnen 24 uur, in je mailbox. Deze dient nog te worden uitgeprint en in je paspoort te worden gestopt zodat je niet het e-visum niet vergeet als je reis begint. Heb je geen printer thuis, dan kun je er ook voor kiezen om je e-visum per post te laten bezorgen. Hiervan duurt de levertijd uiteraard wat langer en kost ook ietsje meer, maar dan heb je wel een e-visum in je handen.

Hoe lang is je visum geldig?

Het visum is geldig vanaf de datum die je invult op het aanvraagformulier. Deze datum hoeft niet de datum te zijn van aankomst in Turkije, zolang je maar niet eerder aankomt dan de datum op het visum. Dan is het goed!
Het visum is gedurende 180 dagen geldig. Je mag echter maximaal 90 dagen achter elkaar in Turkije verblijven. Het is wel mogelijk om meerdere keren naar Turkije te reizen binnen die 180 dagen. Wil je langer in Turkije verblijven om bijvoorbeeld te studeren of te overwinteren, dan heb je niet genoeg aan een reisvisum, dan zal je contact moeten opnemen met een Turks consulaat om een verblijfsvergunning; een Ikhamet, te regelen. Dit kost meer en duurt langer, houdt daar alvast rekening mee.